Hier vindt u een aantal (opvallende) artikelen die in 2007 in de Eerdse Krant hebben gestaan.EERDSE KRANT - 1 maart 2007


Eerste uitgave Eerdse Krant


Na een paar maanden van voorbereiding verschijnt vandaag voor de eerste keer de Eerde Krant. Vanaf deze week, behalve in de (vakantie)maanden juli en augustus, valt de krant op uw deurmat.


Op de foto bezorger Jan Wolf, die druk in touw is om voortaan op de donderdag de Eerdse Krant rond te brengen.

EERDSE KRANT - 12 april 2007


Vlooien in De Brink


Elk jaar een traditie op Tweede Paasdag in vele dorpen en steden: een rommelmarkt. Zo ook in d’Eerd, waar CV De Oivers dit al jaren organiseert.


Op de zaterdagmorgen zetten vele Eerdenaren van alles nog wat buiten, waarna de spullen worden opgehaald en in De Brink alvast ‘tentoongesteld’. Buiten op het ‘pekveldje’ staan de grotere spullen in marktkraampjes: binnen ligt het kleine grut op tafels uit gestald.


En dan is het maandagmorgen. Om negen uur in de ochtend heerst er nog de rust in en rondom De Brink. Maar niet voor lang want om half tien, anderhalf uur voordat de vlooienmarkt begint, meldt zich al de eerste bezoeker. De Brink zelf is ook klaar voor het gebeuren. Alles wat los zit of staat is op een veilige plek opgeborgen, want niets is veilig voor de rommelmarktbezoeker. Jos Zegers, die de kassa bemand die dag, verteld hierover een leuke anekdote. ‘’Een paar jaar geleden was het zo erg dat ze de spaarlampen in de wc van De Brink eruit draaiden!’’ Een gewaarschuwd mens telt voor twee en de entree is dan ook ontdaan van alle franje…


Wat is er allemaal te koop voor een prikkie? Of, beter eigenlijk, wat is er niet te koop! Boven op het toneel ligt elektronica, links om het hoekje staan de boeken en platen, kinderen lopen als ze binnen komen recht tegen het speelgoed aan, en de twee antieke klokken met gouden ballen zullen er nu ook niet meer hangen. Pronkstuk van de markt? Niet te missen! Een opblaasbare Kerstman een meter of drie, vier hoog met verlichting. Wie wil die nú niet...

EERDSE KRANT - 22 november 2007


Een memorabele 'Eerdse avond' in Veghel


Weet u het nog? Rinus Michels sprak in de zomer van 1988 de legendarische woorden ‘Een mooi stel’. Daarmee doelde hij op de feestende spelers die met de beker in handen op een bankje zaten vlak na de gewonnen wedstrijd in de finale om het Europees kampioenschap voetbal in Duitsland. Deze zin zou ook van toepassing kunnen zijn op het bestuur van Stichting Eerdse Molen. Het leek wel ofdat het EK ook was gewonnen. Trots poseren ze met de zojuist gewonnen prijs van de Goed Doel Actie van de Rabobank. De waarde van de prijs: 10.000 euro! Een vijftal goede doelen, waaronder de Stichting Eerdse Molen, dong mee naar prijzen van 10.000 euro, 6000 euro en 3000 euro. Niemand ging met lege handen naar huis, dus de avond kon sowieso niet stuk.


En die avond, afgelopen dinsdagavond, begon als een kabbelend beekje. Rond de klok van kwart voor zeven verzamelde het bestuur bij de molen, om van daaruit gezamenlijk naar De Blauwe Kei in Veghel te gaan. Het geschatte aantal lag tussen de 100 en 2000 Eerdenaren. Zij allen waren met een kop koffie en wat lekkers in afwachting van wat zou komen.


Op het einde van die afdelingsvergadering dan het moment suprème: de prijsuitreiking. Eerst de doelen die 3000 euro wonnen, toen de tweede plaats en dan als eerste geëindigd... de Stichting Eerdse Molen! Voorzitter Jan Ploegmakers werd naar voren geroepen om de cheque in ontvangst te nemen. Een hilarisch moment volgt: Jan trok bij het betreden van het podium zijn colbert uit, stroopte de mouwen van zijn blouse op en was er klaar voor: vol van emotie nam hij die in ontvangst. Een groot applaus volgde in de theaterzaal die bomvol zat. “Ik wou dat mijn vrouw hierbij was”, waren een van zijn eerste woorden, waarop Karin Bruers (de bekende cabaretière uit Tilburg die als een soort ceremoniemeester de avond aan elkaar praatte) verbaasd antwoordde: ”Maar ik ben er toch?” Een heel mooie opsteker voor de stichting die het geld goed kan gebruiken.


De voortekenen waren goed. Verschillende Eerdse mensen, waaronder de voorzitter zelf, hadden een ‘goed gevoel’. De kaarsjes die van tevoren waren aangestoken, bleken te helpen. Enkele reacties van het bestuur na afloop in een onrustig cafégedeelte van De Blauwe Kei (foto). Henk Biemans: “Ik heb tranen in mijn ogen...” Jan Ploegmakers zelf: “Iedereen hier aanwezig krijgt een biertje van de voorzitter...” Elize Janssen-Smits en Wim van Riel in koor: “Kei skon!” Bart van Geffen: “Geweldig om mee te maken.” En tenslotte Erwin Janssen, die bij het verlaten van De Blauwe Kei met een enorme ‘Yes!’ de buurt wakker hield: “Wij als bestuur willen alle Eerdenaren heel hartelijk bedanken voor het hier zijn en hun stem voor de molen. Ook mensen die een machtiging hebben afgegeven, heel hartelijk dank.”


Bij Rene van Zijl, een van de directieleden van de bank, was een uur na de prijsuitreiking het ongeloof nog op zijn gezicht af te lezen van wat er even daarvoor zich op het podium had afgespeelt. Hij was diegene die aan de voorzitter Jan Ploegmakers de prijs overhandigde. “Dit heb ik nog niet eerder meegemaakt, hoe iemand zo ontzettend blij kan zijn”, zei hij met een brede glimlach.


De avond zelf was goed opgezet. Zo moesten medewerkers van de bank ook een handje meehelpen. Twee daarvan hadden de taak om mensen die wat wilden zeggen te voorzien van geluid, doormiddel van een microfoon aan een lange stok. Geen opleiding voor gevolgd dus, maar een van hen deed het naar behoren. Een kleine belofte aan het begin van de avond van de redacteur dat, als de Stichting Eerdse Molen zou winnen, zijn kundigheid zou worden vermeld in deze krant, is bij deze ingewilligd.


Maar er is nog meer te melden over deze avond. Alle dorpsraden van de kerkdorpen van Veghel, dus ook Eerde, kregen 10.000 euro van de Rabobank. Voorzitter Erik Krol van de Dorpsraad Eerde sprak in een korte reactie namens alle dorpsraden de zaal toe ‘alsof het voelde dat hij de schoen net had uitgehaald met dit mooie Sinterklaascadeau’.


Een avond die begon als een ‘kabbelend beekje’ eindigde zodoende in een ‘wilde rivier’. Het was groot feest in de bar van het theater. De slotzin van dit stukje is dan ook niet meer dan logisch. Het bleef nog lang onrustig in De Blauwe Kei...

EERDSE KRANT - 13 december 2007


'Veldrijden-circus' in Eerdse bossen


Afgelopen zondag waren de Eerdse bossen het strijdtoneel van onder andere een Superprestige-wedstrijd veldrijden voor de profs. De Superprestige is een klassement bestaande uit een aantal crossen, waaronder die van Eerde er een van is. En wat krijg je dan? Duizenden crossfanaten, voornamelijk uit België, want daar is het veldrijden ontzettend populair, die met bussen tegelijk naar hier toe komen voor een middagje entertainment. Want dat is het!


Het gebeuren heeft veel weg van een circus. Alleen al een kijkje in het rennerskwartier is de moeite waard. De ene na de andere camper staat te pronken in een lekkere zonnetje dat deze zondagmiddag een warmtedeken over de bossen heen spreidde. Wie geen camper bij zich heeft telt eigenlijk niet mee. Er is ook altijd baas boven baas: die van Erwin Vervecken, natuurlijk een Belg, spant de kroon. De lengte van zijn ‘camper’; een metertje of 20. Maar hij is dan ook de regerend wereldkampioen, dus vandaar...


En wat was de taak van Theo van der Linden, een van de helpers op die dag van tourclub De Eerdse Renners, op het rennerskwartier? Hij moest ervoor zorgen dat geen andere voertuigen als alleen die van het team Fidea, een sterke Belgische ploeg, op het einde van de Bergweg mochten parkeren! Wie verzint dat?


Ook het wielerteam ZZPR.nl, van teameigenaar Frank Groenendaal, is er natuurlijk bij. Bij hun thuiswedstrijd staan de campers tegen het parcours aan. Een partytent is eraan vastgemaakt, waar genodigden en relaties een hapje en een drankje krijgen.


Zoals al gezegd, heel veel zuiderburen (de voertaal was dan ook Belgisch op de cross) die hun renner kwamen steunen. En niet alleen langs het mooie en afwisselend parcours maar ook in de grote tent was het een doorlopend feest. Liters, natuurlijk Belgisch, bier kwam uit de tap en ook op bijna elke hoek stond een frietkraam. Er komt veel bij kijken om dergelijk evenement van zo’n groot formaat te organiseren.


Ook reden de nieuwelingen, junioren (met daarbij Niek van Geffen, de enige deelnemer uit d’Eerd), vrouwen en belofte hun wedstrijd.


Dagen van tevoren was men al bezig met het opbouwen. De Eerdse bossen waren dan ook een ‘bezet gebied’. Dat ondervond ook Ton Fassbender, een ex-wielrenner, die op de zaterdagochtend even wat rondjes met de mountainbike over het parcours reed. Puur voor de gein, even wat van de sfeer proeven. ´Dat mag niet, eraf!´ werd vriendelijk, doch streng tegen hem gezegd tijdens het rondfietsen. Ton, verbaasd reagerend: “En wat dan? Mag ik dan morgen niet mee doen...!?’’


De media was ook in grote getale aanwezig. Er staat niet elke dag een straalwagen van de televisie bij je in tuin, zoals bij de familie Ploegmakers het geval was. Omroep Brabant zond de wedstrijd live uit. Paul Post, een bekende ‘OB-coryfee´, deed samen met Henk Baars, een oud wereldkampioen, verslag van de wedstrijd. Maar nadat Sven Nijs bij de ‘grote jongens’ had gewonnen en iedereen weer huiswaarts keerde, keerde langzaam de rust ook weer terug in de bossen van d’Eerd. Maar niet voor de helpers: met man en macht werd er (in het donker) nog opgeruimd, op weg naar het volgende ‘circus’. Prachtig!Naar boven