JA!


Ik wil een abonnement

op de Eerdse Krant

Eerdse KRANT

Het nieuwsblad voor Eerde

Eerdse Berenjacht

Klik op de bestanden om deze te downloaden of te printen.

Heeft u nieuws, een leuk verhaal of een onderwerp? Tip de redactie via: redactie@eerdsekrant.nl of 06 - 52280047 


Hier vindt u een aantal (opvallende) artikelen die in 2019 in de Eerdse Krant hebben gestaan.

EERDSE KRANT - 3 januari 2019


Nieuwjaarsspeech voorzitter Marc van Berkel: 'Eerde staat voor een tweesprong'


EOV-leden proosten op het nieuwe jaar! 


Inmiddels een jarenlange traditie: op nieuwjaarsdag komen Eerdse ondernemers bij elkaar tijdens de EOV-nieuwjaarsborrel om te proosten op het nieuwe (en zakelijke) jaar!


Zo ook dinsdag. Rond de klok van één uur komen de eerste leden van de Eerdse Ondernemers Vereniging (EOV) het Hooghuys binnen voor een gezellig samenzijn met een hapje en een drankje. Een uurtje later neemt Marc van Berkel het woord. De kersverse voorzitter doorloopt nog kort even het verenigingsjaar 2018. Voor wie geen winst had gemaakt, kon met Mark van de Meerakker gaan schatzoeken. Of: er werd ook nog flink gevochten, daarmee doelde hij op Daan van Rozendaal die als kickbokser de eer van Eerde hooghield tijdens de Fight Cancer Night in Boerdonk. Ook werden nieuwe leden welkom geheten.


Daarna, zo benadrukte de voorzitter, dat Eerde momenteel staat voor een tweesprong. Lokale ondernemers sluiten hun deuren terwijl de industrieterreinen van Veghel en Schijndel alsmaar groter worden, de Vlagheide wordt ontwikkeld en het buitengebied alsmaar belangrijker wordt. Hij benadrukte ook dat ondernemers erg belangrijk zijn voor de leefbaarheid van ons dorp. ‘Nieuwe en bestaande ondernemers brengen roering en beleving’. 


Marc: ‘Grote ondernemingen in vooral Veghel spreken allemaal hun groeiambities uit, zij zullen nieuwe medewerkers aantrekken en die allemaal op zoek zijn naar een nieuwe woonomgeving. Eerde en het EOV zouden moeten inspelen op deze stijgende woonbehoefte en deze inwoners moeten aantrekken. Voordelen hierdoor zijn het behoud van functies zoals de basisschool en het gemeenschapshuis, winkels en horeca, maar ook het bouwen van nieuwe woningen, omzetstijging voor lokale ondernemers en de huizenprijzen stijgen.’ 


Het EOV wil dit bereiken door een driejarenplan. ‘Zichtbaarheid is het thema in dit eerste jaar, laten zien dat we er zijn en wat er te koop is. Verbinden is het thema in het tweede jaar, aansluiting zoeken bij gemeente, provincie, POM en samen optrekken, met een politiek belang, met de dorpsraad. En in het derde jaar is het zakendoen, of zoals we hier in Eerde zeggen: doorbutsen. Activeren van werkgroepen, concrete plannen indienen en woningbouw stimuleren.’


Marc sloot af met: ‘We kunnen vechten of weglopen, wij gaan vechten voor de leefbaarheid, genieten en samen zakendoen’, om daarna meteen het woord bij de daad te voegen als het gaat om ‘zichtbaarheid’, werd de nieuwe website (www.eerdseondernemers.nl) gepresenteerd. 

EERDSE KRANT - 3 januari 2019


Oud-Eerdenaar leidsman bij topper


WEC 1: aanhaken of ‘afhaken’


Twee dagen voor de kerst stond de laatste competitiewedstrijd voor de winterstop op het programma voor het vaandelteam van WEC. Tegenstander was Avesteyn uit Dinther, de koploper in de 4e Klasse I. De opdracht was simpel voor de Wijbosch Eerde Combinatie; bij winst doet het nog mee om het kampioenschap, bij verlies kan die ambitie op de helft van het seizoen al zo goed als zeker de vriezer in.


Het was nog even spannend of de wedstrijd wel doorgang kon vinden. Veel velden liggen door de droge zomer er niet als een biljartlaken bij, zo ook het hoofdveld bij WEC. KNVB-scheidsrechter Frenk Habraken, een oud-Eerdenaar, vond het goed genoeg, er kon afgetrapt worden. Door de vele regen van de laatste weken werd het toch veel glibberen en glijden. Ook startte de wedstrijd in de regen, wellicht dat het daarom minder druk was langs de zijlijn dan je zou verwachten bij deze topper. Want WEC stond op dat moment virtueel op de tweede plaats, wel op acht punten van koploper Avesteyn, die bezig is aan een superseizoen. Het team uit Dinther had nog geen wedstrijd verloren, lukte het WEC wel. 


De opdracht voor de mannen van hoofdtrainer Bas van de Veerdonk was simpel: er moet gewonnen worden om de hoop te houden op een kampioenschap. In de eerste twintig minuten gebeurt er niet veel, beide ploegen spelen afwachtend. In de eenentwintigste minuut een eerste doelpoging van WEC, maar Rob van de Ven komt niet bij een voorzet. Drie minuten later veert iedereen met een rood-wit hart op en schreeuwt om een strafschop, er gaat een speler neer in ‘de zestien’. Maar de scheidsrechter ziet geen overtreding en wuift het weg. Op het halfuur scoort Avesteyn, maar het doelpunt gaat niet door wegens buitenspel. Maar twee minuten later is het wel raak. Een mooie steekbal zet een speler van Avesteyn alleen voor keeper Luuk Santegoeds en die scoort beheerst: 0-1! De laatste minuten van de eerste helft zijn hectisch, de topper komt tot leven. Nóg tweemaal wordt een doelpunt van Avesteyn afgekeurd wegens buitenspel, met stoom in de oren zoeken de spelers de kleedkamers op voor een warm kopje thee. 


WEC zal uit een ander vaatje moeten tappen, want de keeper van de tegenstander heeft de eerste helft nog niet in actie hoeven te komen. Maar na zes minuten lijkt de wedstrijd gespeeld. Avesteyn komt op 0-2 door een prachtig lobje over de uitgekomen keeper Luuk Santegoeds. Dat de uitslag niet groter werd is te danken aan de WEC-keeper, want ook in de tweede helft heeft WEC geen kans kunnen creëren en dus is de uitslag na negentig minuten een terechte. 


WEC staat nu op elf punten van koploper Avesteyn, wellicht doet de korte winterstop wonderen en kunnen er in de tweede helft van de competitie, en met een aantal geblesseerde spelers die dan terugkomen, voldoende punten worden gepakt om nog een periodetitel te bemachtigen om zodoende toch kans te maken om te promoveren naar de Derde Klasse. Op zondag 20 januari kan hiermee begonnen worden, dan staat de uitwedstrijd tegen Herpinia uit Herpen op het programma. 


Na een warme douche kwam scheidsrechter Frenk Habraken even 'voor de microfoon’ van de Eerdse Krant. Hoe is het als oud-Eerdenaar om WEC te mogen fluiten? “Dat maakt voor mij niets uit. Er staan tweeëntwintig spelers op het veld die ik niet ken. Ik fluit niet anders dan anders. Ik ben ook niet meer gespannen dan anders.” Het ‘penalty-moment’? “Voor mij geen discussie, ik stond er kort bij en vond het absoluut geen strafschop.” Hoe lang fluit je? “Ik ben pas rond mijn veertigste begonnen met fluiten, eerst bij een vereniging. Ik ben nu zo’n twaalf jaar KNVB-scheidsrechter en heb er veel plezier in. Zolang ik het nog kan belopen blijft ik het doen”, aldus de 59-jarige die al zo’n negenentwintig jaar in Mariaheide woont.

EERDSE KRANT - 10 januari 2019


Eerdeburger


Op de drukbezochte nieuwjaarsbijeenkomst van dorpsraad Eerde, afgelopen zondag in De Brink, is Jet Keetels-van Erp (58) benoemd tot Eerdeburger! Ze kreeg van voorzitter Frans Zegers het zilveren Oiverspeldje opgespeld en een mooie oorkonde. 


‘De Eerdeburger van 2019 staat niet graag op de voorgrond’, was de eerste aanwijzing die voorzitter Frans Zegers gaf wie o wie de nieuwe Eerdeburger zou gaan worden. ‘Ze zou op dit moment koffie moeten schenken in Den Binnenhof, want dat doet ze elke zondagochtend, maar ze is met een smoes naar hier gelokt.  Ze is een vrouw die al heel lang bij Eerde betrokken is en daaraan actief deelneemt. Niet iedereen kent haar, maar zij kent wel iedereen. Ze is een zeer positief ingestelde persoon, een stuwende kracht die voor Eerdse organisaties een belangrijke basis legt of heeft gelegd. Ze verricht onopvallend onmisbaar nuttig werk voor veel vrijwilligersactiviteiten in Eerde. Ze begon al op 18-jarige leeftijd als leidster van Jong Nederland. Haar talenten liggen echter vooral op financieel en administratief gebied. Ze is al jarenlang, tot op de dag van vandaag, actief als penningmeester van Den Binnenhof. Verder zet ze zich in voor de goede-doelenactie in Eerde. Daarnaast is ze actief voor de geloofsgemeenschap Sint Antonius Abt. In het verleden onder andere in de werkgroep Eerste Heilige Communie en tot op de dag van vandaag is ze betrokken bij het innen van gezinsbijdragen. Bovendien was ze tot aan het einde van het bestaan van deze vereniging actief voor de Vriendenkring van fanfare De Echo der Bergen. Voor de dorpsraad is zij de rechterhand van de penningmeester. En wat zeker ook niet onvermeld mag blijven: ze heeft haar hart al mening jaar verpand aan de Vrijwilligers Palliatieve Terminale Zorg regio Uden-Veghel. Deze vrijwilligers bieden ondersteuning aan de naasten van mensen, die in de laatste fase van hun leven in de eigen vertrouwde omgeving willen doorbrengen. Voor deze organisatie zet ze zich in als penningmeester. Eerdeburger 2019 is… Jet Keetels-van Erp.’ 


Emotioneel neemt Jet samen met haar man Ton de onderscheiding in ontvangst. ‘Ik voel me zeer vereerd’, sprak ze de aanwezigen kort en krachtig toe. ‘Ik dacht dat onze Bart de onderscheiding zou krijgen, maar toen Frans begon met ‘staat niet graag in de schijnwerpers’, dacht ik: nee, die smoes klopt niet!

EERDSE KRANT - 17 januari 2019


Wegwerkersinvasie


Een ware wegwerkersinvasie kreeg Eerde te verwerken vorige week woensdag en donderdag. En met name dan het buitengebied, want op verschillende locaties werden wegen hersteld. De gemeente Meierijstad steekt de komende vijf jaar in totaal vijftig miljoen euro in het opknappen en vervangen van slechte wegen en (fiets)paden. Dit omdat er sprake is van achterstallig onderhoud.


Toevalligerwijs valt op die woensdag onderstaand persbericht van gemeente Meierijstad binnen op de redactie:


Aanpak verhardingen Meierijstad

Binnen de openbare ruimte in de gemeente Meierijstad bevindt zich 5.500.000 m2 verharding, bestaande uit asfalt of bestrating. Alle gemeentelijke wegen en (fiets)paden maken hier onderdeel van uit. Het College van B&W heeft een meerjarenplan gepresenteerd voor het onderhoud en beheer van deze verhardingen. Dit plan is erop gericht in de periode 2019-2013 te komen tot een situatie waarin alle verhardingen het minimaal vereiste kwaliteitsniveau hebben.


Het is een verantwoordelijkheid van de gemeente als wegbeheerder dat de verhardingen veilig en bruikbaar zijn. De voormalige fusiegemeenten hadden ieder hun eigen manier voor beheer en onderhoud van die verhardingen. Dat verklaart de nu nog aanwezige kwaliteitsverschillen. Om tot een nieuwe uniforme aanpak voor Meierijstad te komen zijn na de fusie álle verhardingen in kaart gebracht. Bij de inventarisatie bleek dat voor 90% de onderhoudstoestand voldoet aan de criteria voor veilig weggebruik. Voor 10% is dat nog onvoldoende het geval en is ingrijpen noodzakelijk.


550.000 m2 verharding wordt aangepakt. 40% daarvan kan via reparatie en herstel van schade zodanig opgeknapt worden dat algehele vervanging van de constructie nog een aantal jaren kan worden uitgesteld. De overige 60% kan niet meer op zodanige wijze gerepareerd worden dat de levensduur verlengd wordt; Complete vervanging is hier noodzakelijk. Wethouder van Rooijen (infrastructuur & duurzaamheid) licht de uitvoering toe: ‘Het college wil het totale areaal binnen 5 jaar op een acceptabel kwaliteitsniveau hebben. 10% van de verhardingen is echt een aanzienlijk deel. Als we dit allemaal tegelijk zouden doen, wordt Meierijstad één grote bouwput. Daarom voeren we het gespreid over vijf jaar uit; zo werken we continu aan onze doelstelling, maar beperken we de overlast voor inwoners en ondernemers. De winkel, die Meierijstad heet, moet immers gewoon open kunnen blijven. De slechtste wegen komen het eerst aan bod; komende vijf jaar willen we jaarlijks voor 5 miljoen euro vervangen en voor 5 miljoen onderhoud uitvoeren. Dan hebben we het achterstallig onderhoud weggewerkt en voldoen we aan de minimale vereisten.’


De inkt is nog niet droog of er wordt meteen doorgepakt. Op De Kuilen een slechte strook vlakbij het kapelleke. Op de Willibrordushoek van hetzelfde laken een pak.  Op Den Dubbelen was het echt heel hard nodig, de wortels daar duwden het wegdek gevaarlijk omhoog. Dat zal voorlopig niet meer gebeuren, want de grote bomen waren al gerooid. Omdat het een doodlopende weg is, bij de onderdoorgang met de A50 gaat ie over op een fietspad, was het passen en meten met het groot materieel. Dan kan het gebeuren dat er wel een heel vreemd voertuig bij je op de stoep staat, zoals bij de familie Verhoeven het geval was (foto). Gelukkig was het alleen maar om eventjes te keren, de freesmachine liet alles netjes achter!


Op de Vlagheide was de klus het groots, daar moest een flinke strook asfalt en de onderlaag, tegenover het voormalige MOB-complex Oost, vernieuwd worden omdat er verzakkingen in de weg zaten. Ook die verzakkingen leverde gevaarlijk situaties op, er waren daarom de laatste weken (en dat was geen overbodige luxe, want wie er met zijn auto hard overheen reed kreeg een flinke dreun te verduren) tijdelijke waarschuwingsborden geplaatst voor slecht wegdek. 

EERDSE KRANT - 17 januari 2019


Masters of Stratego kent een ‘logische’ winnaar!


Een zaal vol met wereld- en nationale kampioenen zondag in café-zaal ’t Hooghuys. Eerde was wederom het decor voor de Van Geffen Druk Masters of Stratego, een invitatietoernooi voor de beste 32 spelers op de Stratego-ranking. Na een bloedstollende laatste ronde was het Pim Niemeijer (foto hierboven, 2e van links) die zichzelf opvolgt als winnaar. Thuisspelers Sem en Vince van Geffen hielden zich goed staande in dit geweld, zij eindigen respectievelijk op de derde en zesde plaats.


Veertien topspelers waren zondagochtend rond de klok van halfelf present om de degens met elkaar te kruisen op het Stratego-bord. Het was een regenachtige zondagmorgen, ideaal weer volgens wethouder Menno van Roozendaal van gemeente Meierijstad voor een potje Stratego te spelen. Hij had vervolgens de eer om de openingszet te verrichten, en dat deed hij met verve. Daarna werd het stiller in de speelzaal, de hersenen werden flink aan het werk gezet. De eerste van de in totaal zes ronden kende één verrassing, oud-wereldkampioen Anjo Travaille verloor van Peter Verleijsdonk. Hoewel verrassend, Verleijsdonk werd op het afgelopen NK nog tweede. 


In de tweede ronde op bord 1 een clash tussen tweevoudig-wereldkampioen Tim Slagboom en viervoudig wereldkampioen en elfvoudig Nederlands kampioen Pim Niemeijer. Laatstgenoemde won. Op bord 2 troffen de twee thuisspelers elkaar. Vince en Sem van Geffen maakte er een echte broederstrijd van, die uiteindelijk onbeslist blijft. 


Regerend wereldkampioen John Vandoros uit Griekenland tegen Pim Niemeijer (de nummer 1 op de Stratego-ranking) was in de derde ronde het topaffiche. Het werd een boeiend gevecht, welke ook in een remise eindigde. Ook het Duits onderonsje op bord 6 tussen Axel Hang, de Duitse kampioen van 2016 en zijn opvolger Jörg Dannenbring die een jaartje later de titel pakte bij onze oosterburen, bleef onbeslist. Het duel tussen twee oude rotten, George Franka (oud-Nederlands kampioen) en Wim Sikteoeboen (tweemaal winnaar van The Masters), werd een prooi voor Franka. 


In ronde vier moeten de twee broers uit het Eerdse hun meerdere herkennen in Niemeijer en Vandoros, zij blijven daardoor de ranglijst aanvoeren. 


In de vijfde en voorlaatste ronde komen beide koplopers niet tot winst! Vandoros speelt gelijk tegen Franka en Vince van Geffen wint zeer knap van Niemeijer. Bij het ingaan van de laatste ronde hebben nog vier spelers kans op de titel. De Griekse regerend wereldkampioen heeft de beste papieren, als hij wint dan is hij toernooiwinnaar. Vince van Geffen, Pim Niemeijer en George Franka volgen hem op twee punten. Ongekend spannend dus. Niemeijer speelt tegen Franka en die zijn vrij snel klaar. Franka zal het toernooi niet winnen, hij verliest. Niemeijer maakt dus nog kans. Op bord 1 zijn Vandoros en zijn tegenstander nog vol in gevecht. Maar dan: de Griek staat op en beent weg. Zichtbaar teleurgesteld! Hij verliest! Geen titel. Maar gelukkig, even later zien we weer die brede glimlach op zijn gezicht. Dit is acteren op het allerhoogste niveau, tweede en derde plaatsen tellen niet in de top…


Er is dan nog één partij gaande, die tussen Vince en Jörg Dannenbring. Op het einde staat de vlag van de Duitser ‘open’, zo is duidelijk. Vince heeft de keuze uit zeven stukken, maar viermaal ‘gokt’ hij verkeerd. Hij heeft dan nog één kans uit drie stukken. Misgokken betekent verlies, goed gokken betekent toernooiwinst. Helaas, ook zijn laatste gok pakt verkeerd uit. Dat betekent dat Pim Niemeijer zichtzelf opvolgt en ook zijn naam voor de tweede maal op de immense wisselbeker wordt ingegraveerd. Logisch eigenlijk ook, hij is de nummer 1 van de wereld. Vandoros pakt het zilver, op de derde plek eindigen twee spelers ex-aequo: Travaille en Sem van Geffen die zijn laatste partij wint tegen ook een oud-Nederlands kampioen, Dennis Baas. Bij de ceremonie protocolaire dus vier blijde gezichten op podium. Met een confetti-regen kwam er een mooi einde aan het toernooi.


(IN KADER) Niet alleen verrichtte wethouder Menno Roozendaal de openingszet bij The Masters, hij nam de gelegenheid ook te baat om een Stratego-partij te spelen tegen ‘de razende reporter’ van deze krant. Het verslag van een lucky winner.

'Al vele uitdagers in al die jaren tegenover me gehad, maar nog nooit een wethouder. Laat het ook nog eens de sportiefste wethouder van Meierijstad zijn én die een weekje ervoor brutaal aan je vraagt ofdat je al in trainingskamp bent? Dan moeten er eigenlijk toch een paar (Stratego)belletjes gaan rinkelen, toch? Maar op een of andere manier gingen die niet af, en zo zaten we na de opening van het toernooi op een ’bijbord’ klaar voor onze match. Ik totaal ontspannen en vol vertrouwen op een goede afloop. Eerst moet er getost worden wie met welke kleur speelt daar de speler met de rode stukken mag beginnen. Als een echte gastheer betaamt, mag de gast de keuze maken. Hij kiest de linkerhand met daarin… het rode stuk! ‘Dat komt mooi uit, ik ben ook rood’, maakt de wethouder de leuke grap. 

Huh?! Wie moet hier zenuwachtig zijn? Tegenover me zit een speler die totaal ontspannen oogt! En dat bleek ook. Ik maakte een aanval op over rechts, maar de wethouder bleef koel en sloeg het ene na het andere stuk van mij van het bord. Toen ik ook nog eens de generaal inzette, het op één na hoogste stuk, en dacht wat te gaan terugpakken, kwam daar ineens de maarschalk om de hoek kijken… Dit gaat niet goed aflopen, het alles-of-niets-plan moest uit de kast worden getrokken. Slim werden zijn verdedigers (een maarschalk en kolonel) aan de rechterkant afgeruild, waardoor die flank ineens helemaal openlag. ‘Toevallig’ stond er een verkenner op mijn achterlijn en die vloog mijn volgende zet als een dolle naar de achterste rij van de wethouder, die wellicht al aan het bedenken was welk medium hij als eerste zou gaan inlichten over deze historische zege. Na deze uit-de-hoge-hoed-zet begon de wethouder te lachen en werd zijn verbazing steeds zichtbaarder. Hij legt vervolgens het stuk wat ik wil gaan slaan om. Het is zijn vlag! Een handdruk volgt. De hopelijk niet zichtbare zweetdruppels lossen op op mijn voorhoofd en mijn agenda staat de komende tijd bomvol voor een eventuele rematch…’

EERDSE KRANT - 31 januari 2019


‘Hondje plagen’ in Eerdse bossen


Er zijn al gebakken sponsen aangetroffen. Afgelopen zondag lag er een zakje met een vreemde inhoud op een bankje. Toeval, of zijn de Eerdse bossen het doelwit van ‘hondje plagen’? 


Een paar weken geleden zijn ze aangetroffen in de bossen; gebakken sponsen. Dat zijn sponsen die gebakken worden in vleesvet en vervolgens neer worden gelegd, in dit geval in de bossen van Eerde. Doel is om honden te lokken en dat ze ervan eten. Gebakken spons zou smakelijk zijn voor honden. Als ze de spons eten, zou deze in de darm uitzetten en deze afsluiten. Bij een afsluiting van een darm zal een hond gaan overgeven. Als de afsluiting in het begin van de darm zit, zal de hond snel zieker worden (binnen een dag). Zit de verstopping aan het eind van de dunne darm, of in de dikke darm, dan gaat de verslechtering minder snel. Een voorwerp die de darm afsluit zal chirurgisch moeten worden verwijderd. Gaat dat niet dan zal de hond overlijden. 


Zondag werd een plastic zakje op een bankje aangetroffen met een hoogst opmerkelijke inhoud. Het zakje lag in een houten groentekistje met daarin afval van groenten en aardappelen, een koelelement (!), een plastic bandje en het zat helemaal vol met rattengif. Wat zijn de symptomen van een rattengifvergiftiging bij de hond? Het duurt een paar dagen voordat een hond ziek wordt na inname van rattengif. De meeste soorten rattengif remmen de stolling doordat ze het zogenaamde recyclen van vitamine K tegengaan. De stolling is een relatief ingewikkeld proces waarbij er via meerdere stappen na het scheuren van een bloedvat of -vaatje een stolsel gevormd wordt. Dit stolsel zorgt ervoor dat het bloeden stopt. Om een stolsel te vormen is vitamine K nodig. Na gebruik komt het vitamine K weer vrij en kan dit weer hergebruikt worden. Het rattengif zorgt ervoor dat het vitamine K niet meer hergebruikt kan worden. Na verloop van tijd raakt al het vitamine K dus op en kan er geen stolsel meer gevormd worden. Iedere kleine blessure of kneuzing kan hierdoor uitmonden in een levensbedreigende bloeding. Nadat een hond dus rattengif heeft ingenomen ontstaan er na een paar dagen bloedingen. Meestal zijn dit inwendige bloedingen en is dit uitwendig niet waarneembaar. Een hond wordt sloom, bleek en koud en zal door bloedverlies overlijden. Soms ontstaan er longbloedingen en kan een hond bloed ophoesten. Ook kunnen er bloedingen ontstaan in de urinewegen en kan een hond bloed gaan plassen. Als er een bloeding ontstaat in de buikholte krijgt de hond een dikke buik gevuld met bloed. In beide gevallen geldt: hondenbezitters zijn dus extra gewaarschuwd. Het heeft er veel van weg dat iemand honden aan het plagen is, of erger; ze iets aan willen doen.

EERDSE KRANT - 7 februari 2019


Discussie over WhatsApp Let Op! 


Eerde kent een WhatsApp genaamd Let Op!. Initiatiefnemer Mari van Gaalen heeft deze in november 2015 in het leven geroepen om de veiligheid en daarmee indirect ook leefbaarheid te bevorderen in ons dorp. Verdachte situaties kunnen hierop gemeld worden zodat binnen no time ‘heel Eerde’ weet dat er iets loos is of men extra alert moet zijn. 

Zo’n honderdvijftig personen hebben zich inmiddels aangemeld. De groepsapp heeft een serieus karakter en is niet bedoeld voor grappen en grollen of andere zaken. Over dat laatste is er de laatste tijd een discussie ontstaan en lijkt de app wel een discussieforum. Mensen verlaten daardoor weer de groep! Mag je bijvoorbeeld een weggelopen dier op de app vermelden? Vervolgvraag: moet daarom de insteek van de app aangepast worden?


De WhatsApp Let Op! is een prima initiatief. Het heeft zijn nut, in die nu ruim drie jaar, al een aantal keren bewezen. Initiatiefnemer en beheerder Mari van Gaalen heeft ook regelmatig contact en overleg met wijkagent Henk Verbruggen. Die samenwerking verloopt tot ieders tevredenheid goed. Maar de laatste tijd lijkt de app wel op een discussieforum. We vragen Mari om een reactie over de ontstane situatie. “Vooropgesteld, de app heeft een serieuze ondertoon, dat was en is nog steeds de insteek. Als mensen zich aanmelden dan stuur ik ze altijd eerst een appje met de volgende tekst: ‘Hallo, graag geen correspondentie via de app Let Op en zeker geen onzin berichten! Voor vragen of nieuwe aanmeldingen; het volgende nummer; 06-34100852. Voor verdachte situaties en personen, BEL EERST DE POLITIE en zet het daarna op de WhatsApp Let Op!. Als je dit hebt gelezen, even een duimpje en dan zet ik je op de WhatsApp Let Op Eerde.’ Daar kan dus geen misverstand over bestaan. Geen flauwekul of iets dergelijks, dat tolereer ik niet. Tijdens de zittingsavond van CV De Oivers op 5 januari jl. werd er een selfie van een van de deelnemers, Grof Getikt (beter bekend als Grof Geschakeld, red.), op de app geplaatst. Zij hadden het in hun stukje over de WhatsApp Let Op!. Ik dacht dat ze die foto naar mijn privé-app hadden gestuurd en reageerde meteen met dat ik het leuk en ludiek vond. Tot ik even later zag dat dit op de groepsapp Let Op! stond. Op die app kwamen al meteen verschillende reacties, sommigen gingen daardoor uit de groepsapp. Daar ben ik fout geweest, dat geef ik toe. Daarna hebben de dames van die groepsselfie wel persoonlijk hun excuses aangeboden, zij vonden het eigenlijk ook niet gepast.” 


Afgelopen weekend kwam er een melding op de app dat er een hond was weggelopen. Helaas werd de hond een dag later door een van de appgebruikers gevonden langs de A50. Hierna laaide op de app de discussie weer op en verlaten mensen daardoor de groep. Mag bijvoorbeeld een weggelopen dier op de app worden vermeld? Sommigen vinden van wel, anderen vinden van niet. 


Peter Mijsberg bijvoorbeeld is duidelijk. Zijn reactie op de app: ‘Het lijkt mij dat momenteel deze app alleen maar discussie oplevert. Het lijkt mij dat deze app serieus moet worden gebruikt. Dus alleen voor Let Op-zaken en verder nergens anders voor.’ Dorie Meijer, zelf een hondenliefhebber, geeft ook haar mening op de app. Ze roept op tot respect en dat een maatje ook belangrijk is. Dorie laat desgevraagd weten dat “wat als een kindje of een ouder wordt vermist, wat dan? Wij hebben een speurhond die meteen kan worden ingezet mocht dat nodig zijn. Dan is zo’n app een uitkomst. Of en konijntje? Dat kan voor bijvoorbeeld een kind heel dierbaar zijn. We hebben toch hetzelfde belang, en dat is voor elkaar zorgen. Wat is belangrijk en wie bepaalt dat?”


Een vervolgvraag op die laatste vraag is: moet daarom de insteek van de whatsapp aangepast worden? Mari vindt het geen goed plan om de app te gaan gebruiken voor van alles en nog wat. “Nee, dat krijg je juist discussies en dat wil ik niet.” Heb je geen moment gedacht om er mee te stoppen, na alle commotie die is ontstaan? “In een eerste reactie wel, maar het is voor de gemeenschap en ik wil dat het blijft fungeren. Maar als er behoefte is om bijvoorbeeld ook de dieren te gaan vermelden, dan moeten we daar over nadenken.”


Daarover gaat De Stelling van deze keer. Iedereen kan zijn of haar mening hierover geven. De stelling staat voortaan ook op www.eerdsekrant.nl. 

EERDSE KRANT - 14 februari 2019


Nieuwe voorzitter EHBO Eerde


EHBO-vereniging Eerde heeft sinds oktober een nieuwe voorzitter. Na tweeënveertigjarig heeft Wim Steenbakkers de voorzittershamer overgedragen aan Jane Pawiroredjo. 


Toch wel historisch nieuws vond er op maandag 8 oktober jl. plaats. Tijdens de algemene ledenvergadering van EHBO-vereniging Eerde nam Wim Steenbakkers afscheid als voorzitter. Maar liefst tweeënveertigjarig (!) heeft hij die taak op zich genomen. Dit moment is zeker nieuwswaardig, daarom werd naast een praatje met de nieuwe en oude voorzitter ook de overdracht nog eventjes symbolisch overgedaan voor een foto bij dit artikel. Helaas wel zonder dé hamer, die was de kersverse voorzitter vergeten. Dat nemen we haar natuurlijk niet kwalijk, alle begin is moeilijk. Maar dit maakte Jane ruimschoots goed met een overheerlijke en zelfgebakken appeltaart voor bij de koffie in huize Steenbakkers. Slagroom erbovenop zorgde letterlijk voor ‘het toetje’.

 

Na het genieten krijgt Wim de eerste, en meest voor de hand liggende, vraag voorgeschoteld; tweeënveertigjarig, had je de vijftig niet vol kunnen maken? Wim: “Hahaha, nee. Mijn bedoeling was om al een paar jaar eerder te stoppen, tegelijk met huisarts Jan van den Biggelaar die op dat moment ook stopte met lesgeven, maar toen stond er nog niemand op om de voorzittershamer over te nemen. Deze keer wel en daar ben ik en zeer zeker de vereniging heel blij mee! Alle leden vinden het prima zo, nieuw bloed.” 


Wat neem je over van Wim, stellen we de vraag aan Jane? “Zijn hamer”, grapt ze. “Twee”, vult Wim meteen aan, “we hebben niet één maar twee voorzittershamers. Een antieke en een echte. Waar die eerste vandaan komt weet niemand.” Jane weer serieus: “Zijn enthousiasme wil ik graag overnemen. Wat ik niet kan overnemen zijn zijn vele verhalen over tweeënveertigjarig EHBO. Ik ga mijn eigen verhalen nu opbouwen.” Het stoppen van Wim betekende ook dat er wat spullen verhuisd moesten worden naar Sabina Ruster, de secretaris van de club. “Een bus vol”, geeft Wim aan. “Zoals vier poppen, jassen, verbanddozen, een aantal brancards. Die brancards zijn trouwens te koop.” 

Dit jaar bestaat de EHBO-vereniging zestig jaar, met voor de eerste keer in haar bestaan een vrouwelijke voorzitter ‘aan het roer’. “We zijn goed bezig”, grappen de twee. 


Jane besluit met: “Ik wil graag iets doen voor de Eerdse gemeenschap, daarom heb ik ja gezegd.”

EERDSE KRANT - 21 februari 2019


Verrassingsfeestje voor trainer


Piet van de Ven werd vorige week donderdag door trimclub TRIOANA in het zonnetje gezet vanwege zijn tachtigste verjaardag. Ze organiseerde voor hun trainer een verrassingsfeestje.


Sinds mensenheugenis is donderdagavond dé avond waarop leden van Trimmen Is Ontspanning Na Arbeid (TRIONA) gaan sporten. Rond de klok van iets na negen uur komen ze een voor een, met een sporttasje losjes in de hand, De Brink binnen en begeven ze zich naar de kleedruimtes. Week in, week uit hetzelfde ritueel. Ook voor Piet (beter bekend als Pietje) van de Ven. Hij is vanaf de oprichting van het clubje, nu zevenenveertig jaar gelden, de trainer.


Ook afgelopen donderdag zien we Piet op dat tijdstip ons gemeenschapshuis binnenstappen, op weg naar de kleedruimtes. Meestal is hij als eerste, maar een stukje verderop in de entreehal staan daar twee Ads, Ad van de Laar en Ad Bekkers. ‘We hebben een probleem’, zegt de ene Ad tegen Piet, ‘we kunnen niet in de zaal, er is iets tussengekomen.’ ‘Zullen we dan maar iets gaan drinken in de foyer?’, zegt de ander. Dat vindt Piet goed en dus stapt hij met zijn sporttas nonchalant in de hand de foyer binnen. Nietsvermoedend. Maar een paar tellen later zie je het ongeloof op zijn gezicht verschijnen. Er klinkt een luid Lang zal hij leven door de foyer, voor hem. Piet zet zijn sporttas rustig op de grond en laat alles ogenschijnlijk gelaten op zich afkomen. Na de laatste van drie hoera’s is het handjes schudden geblazen. De week ervoor is Piet tachtig jaar geworden en dat was voor de club aanleiding om hem eens flink in het zonnetje te zetten. Ze organiseerde daarom een verrassingsfeestje en nodigde naast de eigen leden ook oud-leden uit om op deze mooie mijlpaal iets op komen te drinken. Velen gaven hieraan gehoor en zo werd deze avond ook een reünie, want sommige kwamen letterlijk van heinde en verre om erbij te zijn.


Uiteraard horen bij zo’n gelegenheid ook woorden. ‘Piet ziet er met zijn tachtig jaar nog zo jong uit. Hij is een bietje een unieke mens. Hij is zo sterk als een beer en zo lenig als een slang. Tijdens de Nieuwjaarsbijeenkomst zei Piet, in een filmpje over Eerdeburgers, dat hij honderd jaar wil worden. Dat hopen wij ook en dat hij daarom nog heel lang onze trainer mag blijven’, aldus de voorzitter van de club. 


Als cadeau kreeg hij een fotoboek overhandigd. Een boek vol met actuele en nostalgische foto’s van hemzelf en van de club. Daar wordt doorheen gebladerd en meteen voorzien van wat losse opmerkingen. Zo zien we op een van de foto’s Theo van de Ven aan het ‘planken’. Planken, voor de niet-TRIONA-leden, is horizontaal liggend en alleen de handen en tenen raken de grond. Piet kan dat uren als het moet, alle andere leden haken ietsjes eerder af tijdens het sporten. Terugkomend op de foto met Theo maakt iemand de opmerking ‘hé, kan Theo óók planken?’, waarop een ander opmerkt, ‘op de foto houdt hij het lang vol!’. 


Of Eric Krol die op een andere foto aan het ‘blokken’ is. Op het einde van de trainingsavond doet het groepje altijd een paar potjes volleybal. Blokken is een volleybalterm: een speler wil de bal knalhard over het net slaan en de tegenpartij - topvolleyballers springen dan heel hoog op - proberen met hun handen dit te voorkomen. Dit noemt men: blokken. ‘Huh, doet ie dat ook?’ is weer een opmerking door iemand anders. TRIONA-humor zullen we maar zeggen. 


Welke oud-leden zijn er zoal op deze avond. We zien Harrie van Dijk, erelid en man van het eerste uur. We zien Noud Vissers, de bedenker van de clubnaam. Wie nog meer? Wat?! Ook Jan van Kessel is in the house. ‘Die is steunend lid geweest’, wordt er gegrapt aan de tafel. “Meer kreunend lid”, grapt hij terug. “Nee, ik sta niet in dat fotoboek. Ik ben een jaar lid geweest en maar twee keer geweest of zo.” Ad Ketelaars kreeg ook een uitnodiging maar wist naar eigen zeggen niet meer dat hij erbij was geweest. Leuke (én sterke) verhalen allemaal.  Dat Roel Vos aanwezig is was voor iedereen een verrassing. Het oud-lid woont tegenwoordig in Frankrijk en hij moest bij toeval babysitten bij zijn dochter. “Normaal laat ik altijd weten dat ik weer in Nederland ben, nu expres niet”, lacht hij. Dat hij bij de penningmeester nog een bonnetje in gaat leveren wat betreft een tegemoetkoming in de reiskosten, daar laat hij zich niet over uit. ‘Waarschijnlijk wel, want daarom hebben we nu minder consumptiebonnen gekregen’, werd al meteen gezegd. 


De stemming zat er goed in en het gerstenat vloeide rijkelijk. Het bleef nog lang onrustig in de feestelijk versierde Brink.

EERDSE KRANT - 28 februari 2019


Dé muizenvallengigant


Je hebt dekbedgiganten, keukengiganten, fietsgiganten en zo nog tig giganten meer. In Eerde is ook een gigant gevestigd: de muizenvallengigant! Jan van Dijk geeft een kijkje in de wereld van de muizenvallen.


“Het is als een hobby begonnen”, zegt Jan van Dijk in het ‘hart van de gigant’: de werkplaats. Daar heeft hij ondertussen al vele tientallen exemplaren gemaakt. “Iemand had een muizenval die het niet goed deed. Die kan ik wel repareren, maar ik kan zelf ook een nieuwe maken, zei ik tegen hem. Heb er meteen een stuk of zes, zeven gemaakt en die we ook zelf in gebruik hebben genomen. Iemand zag dan weer zo’n val bij ons staan en zo is het balletje gaan rollen.” 


De van huis uit elektricien blijkt ook handig in houtbewerking te zijn en begint zo’n vijf jaar geleden een ‘productielijn’ onder het mom van; ‘beter goed gejat, dan slecht verzonnen’.


Zijn muizenval verkoopt meteen goed, via onder andere Markplaats worden ze door het hele land verstuurt. “Ook een zaak in dierenbenodigdheden neemt intussen de muizenvallen af, het product is degelijk en het werkt goed”, zo krijg ik terug te horen.


“Ik heb geen muizen, wat moet ik er mee, vertelde eens iemand tegen me. Hier, neem maar mee, zei ik tegen hem. Hij ving de eerste vijf dagen elke dag een muis. Hahaha. Overal zitten muizen, is het niet binnen in het huis of zolder, dan wel rondom. Eén keer zaten er in een muizenval bij ons zelfs jonkies en eenmaal zaten er zelfs twee in! Die waren... jonkies aan het maken, denk ik.” 


De muizenvallen zijn kindvriendelijk. “Een muizenklem kun je niet in de buurt van kinderen plaatsen, dat levert geheid zere vingertjes en tranen op. Mijn muizenvallen kun je wel overal neerzetten en ik schuur de scherpe kantjes eraf. De werking? De muis loopt op een plankje als ie naar binnen gaat en als het knaagdiertje over de helft is kiept het om en kan de muis niet meer terug. Via een klein gaatje aan de onderzijde heb je de mogelijkheid om het plankje terug te duwen om zo de muis weer vrij te laten, als je dat wilt.”


Naast de muizenvallen maakt Jan ook broedblokken voor parkieten. “Daar is ook vraag naar. Ik maakte ze al, maar nu voor bijvoorbeeld grasparkieten, valkparkieten, maar ook voor rosella’s. In allerlei soorten en maten, van een klein tot groot, met een afmeting van vijfentwintig bij vijfentwintig centimeter en zestig centimeter hoog. De verkoop gaat ook via Markplaats en handelaren. Maar ook vogellopers. Het is een mooie hobby en als ik hiermee mijn andere hobby, het houden van parkieten, er mee kan betalen vind ik dat prima. De ene hobby betaalt de andere hobby.” 


Tot slot, de meest brandende vraag; hoe ben je op de naam 'muizenvallengigant' gekomen? “Dat is natuurlijk een geintje. Ik noemde ooit eens iemand die in kerstbomen deed een kerstbomengigant, omdat ik muizenvallen maak vond ik muizenvallengigant daarom wel leuk klinken. Vooral op de donderdag, tijdens de biljartavond in ’t Hooghuys van biljartclub ’t Vrolijk Stootje, wordt er nog wel eens de draak mee gestoken met die naam. Maar och, ik reageer daar niet op en lach er mee.”

EERDSE KRANT - 21 maart 2019


Behoud kerkgebouw, nieuwe basisschool en woningbouw houdt de gemoederen bezig


Drukbezochte bijeenkomst dorpsraad Eerde


De Brink puilde uit dinsdagavond. Zo’n tweehonderd belangstellenden waren aanwezig bij de bijeenkomst van dorpsraad Eerde. Het agendapunt van de avond was een combinatie van het behoud van het kerkgebouw, de nieuwbouw van de basisschool en de woningbouw.


De foyer was tegen de klok van achtuur volgestroomd. Er was grote belangstelling, zo’n tweehonderd toehoorders waren aanwezig. Zij kregen eerst als ‘voorgerechtje’ de film van het bezoek van onze burgemeester Kees van Rooij aan Eerde te zien, dit ging in een vorige bijeenkomst niet goed vanwege problemen met het geluid en Richard Smit stelde zich voor als nieuw dorpsraadlid. Daarna werd het ‘hoofdgerecht’ opgediend; een combinatie van het behouden van het kerkgebouw, een nieuwe basisschool en woningbouw. Twee plannen werden deze avond gepresenteerd. Een plan van SHAAK en van stichting Vrienden van de Eerdse Kerk.  


De term ‘rondvraag’ kreeg een nieuwe dimensie. Daar werd de bijeenkomst niet mee afgesloten, maar mee geopend. Een keuze van de dorpsraad, maar dat zette de toon van de bijeenkomst wel meteen op scherp.


Dorpsraadvoorzitter Frans Zegers herhaalde nog maar eens dat er in ons dorp gebrek is aan betaalbare woningbouw. Jongeren verlaten Eerde. ‘De locatie waar nu de school staat is een uitstekende plek om te bouwen.’ Uit een eigen onderzoek blijkt dat er zo’n dertig gegadigden zijn die willen bouwen of verhuizen naar een ander huis. De vraag is nu wat de gemeente wil. De aanwezige wethouder Coby van der Pas gaf aan inbreiding voor uitbreiding te prefereren en kiest voor het traject ‘aanjagen'. Als de locatie waar nu de basschool staat vrijkomt, dan zal het nog enkele jaren duren alvorens daar gebouwd kan worden. Een andere locatie wat nu in beeld is achter de Haakakker. Daar kan wel sneller nieuwe woningbouw worden gerealiseerd. Daar de gemeente weinig grond in eigen bezit heeft, zal men met grondeigenaren aan tafel moeten aanschuiven. De focus ligt op zo’n twintig woningen, een mix van starterswoningen, seniorenwoningen (patio) en duurdere woningen. Woningbouw maakt ook onderdeel uit van de presentaties van de stichting Vrienden van de Eerdse Kerk en SHAAK als het gaat om het behoud van het Eerdse kerkgebouw. 


Stichting Vrienden van de Eerdse Kerk schoof oud-Eerdenaar Aldwin van Hooft naar voren om zijn onafhankelijke licht als architect hierop te laten schijnen. Hij kwam met het ontwerp van een glazen schoolgebouw haaks op de westkant van de kerk. ‘Geen 2020-gebouw, maar een tijdloos gebouw, een soort paviljoen’, zo gaf hij aan. In het gebouw is plek voor vier lokalen. De helft van het kerkgebouw zal dan worden gebruikt voor onder andere een kinderdagverblijf en ruimtes om te spelen. De ingang van de school wordt dan wat nu de ingang van de kerk is. De ruimte voor de geloofsgemeenschapgedeeltes krijgt een andere ingang, aan de oostzijde. Daarnaast wil de stichting de pastorie met daarin appartementen terugbouwen, die komt dan schuin links voor de kerk te staan, op de plek waar vroeger ook een pastorie heeft gestaan. Achter in de hoek van de Pastorietuin, tegen de Bernard van Damstraat zouden ook nog woningen kunnen worden gerealiseerd, zo geeft hij aan. Ook het vrijgekomen gebied van waar nu de basisschool staat gebruiken voor woningbouw. Aldwin noemde het plan Ons Samenkomen. ‘Het is een gebouw van ons allemaal en dat het een openbare plek voor en van alle Eerdenaren moet blijven op een manier van waardigheid en respect’, zo sprak hij in een emotioneel slotbetoog. 


Voorzitter Eric Krol van stichting Vrienden van de Eerdse Kerk gaf toe dat ze, zoals hij het noemde, water bij de miswijn hebben gedaan. In een eerder stadium gaf de stichting aan dat ze de school niet in het kerkgebouw wilden. De Stichting Vrienden van de Eerdse Kerk staat achter de visie van de oud-Eerdenaar en voelt zich nu geroepen om alle initiatiefnemers bij elkaar te roepen.


Daarna was het de beurt aan Stichting Heilige Antonius Abt Kerk (SHAAK). Hans Verouden, Ton Verhoeven en Hans van den Tillaart hebben de koppen bij elkaar gestoken en zagen twee uitdagingen in de kerk en een nieuwe school. Hans van den Tillaart, architect van beroep, hield ook een vurig betoog over hun plannen. ‘Na analyse bleek een school in de kerk niet haalbaar. We hebben het breder bekeken en vooral: is het exploitabel?’ Volgens de stichting is er 100.000 euro nodig om de toren weer in oude staat terug te brengen en 700.000 euro op lange termijn, de exploitatiekosten niet meegerekend. Hun plan is om met een slimme combinatie 1+1=3 te maken. Ze willen een flexibel gebouw tegen de westgevel van de kerk aanzetten, met een groot afdak aan de voorzijde. Wel als een los element, met een tussenlid van glas. Daarin vier groepsruimtes met een totale grootte van 650m2. Erboven een gedeeltelijke verdieping om de mogelijkheid te hebben voor extra ruimtes. In een gedeelte van de kerk komen dan twee ruimtes voor een aula en speelruimte. Het hart van de school ligt in de kerk. Het kerkgedeelte blijft, maar door effectief ruimtegebruik en flexibele wanden kan het vergroot worden. Op een hoger gedeelte midden in de kerk kan bijvoorbeeld het koor repeteren of gebruikt worden als vergaderruimte. Natuurlijke elementen in het gebouw zorgen met een mooie aansluiting met de Pastorietuin die grotendeels intact blijft. Aan de andere zijde moeten appartementen komen. We hebben onze planen voorgelegd aan de parochie en bisdom heeft positief gereageerd op onze plannen, aldus Hans. Verder geeft hij aan dat in een ruimte bij Friettent Pieperz hun plan tentoonstellen. ‘De ideeën (ten opzichte van Stichting Vrienden van de Eerdse Kerk, red.) liggen niet ver uit elkaar’, zo geeft hij tot slot aan. ‘Stapt Eerde mee op de trein of laten we hem voorbijgaan?’


De toehoorders luisterden ademloos naar beide plannen, daarna kreeg ‘de zaal’ de gelegenheid om vragen te stellen aan beide sprekers. Geen meningen, zo gaf de dorpsraad uitdrukkelijk aan. De eerste de beste ‘vraag’: ‘Laat SHAAK en plan van Aldwin uitvoeren!’ Al meteen een overtreding, constateerde de voorzitter. De volgende vraag van Eric Krol gericht aan de dorpsraad was van een andere toon: hoe erg is spijt? De voorzitter reageert fel door aan te geven dat er negenenveertig bijeenkomsten zijn geweest om de twee partijen bij elkaar te brengen. ‘Dat is niet gebeurd, waarna wij een brief, betreffende nieuwbouw basisschool in combinatie met herbestemming kerkgebouw, hebben gestuurd aan parochie-, gemeente- en schoolbestuur.’ Deze brief wordt getoond op het grote scherm en de tekst staat hieronder afgedrukt:


'N.a.v. het krantenartikel ‘Kerken wachten met smart op nieuwe kansen’ in het regiokatern Uden-Veghel van het Brabants Dagblad de dato woensdag 6 februari, voelt onze dorpsraad behoefte om zijn visie met u te delen. Wij nemen uitdrukkelijk afstand van het in het artikel vermelde citaat: ‘We zitten echt niet te wachten op een school in onze kerk.‘

Zoals tijdens de startbijeenkomst inzake het opstellen van erfgoedbeleid, op dinsdag 5 februari jl. in het bestuurscentrum te Sint-Oedenrode, door meerdere deskundigen werd benadrukt, begint de herbestemming van een kerkgebouw bij het toedichten van een functie. In Eerde doet die mogelijkheid zich op dit moment voor door de toegezegde nieuwbouw van de basisschool.

N.a.v. het eerder genoemde krantenartikel hebben wij contact opgenomen met het bestuur van de Franciscusparochie. Daarbij is duidelijk geworden, dat de plannen van de Stichting van de Vrienden van de Eerdse kerk op geen enkel draagvlak kunnen rekenen bij het bestuur van de parochie en het bisdom. Het parochiebestuur heeft er vervolgens aan toegevoegd ‘eensgezind met onze dorpsraad op te willen trekken om het plan van SHAAK een eerlijke kans te geven en daarmee de kerk als gebouw voor Eerde te behouden.’ Onze dorpsraad doet daarom een dringend beroep op zowel het parochie-, gemeente- als schoolbestuur om zich tot het uiterste in te spannen om - uiteraard onder verantwoorde condities - tot overeenstemming te komen met de heer Verhoeven c.s. Naar onze stellige overtuiging dient deze unieke mogelijkheid zich maar één keer aan en mag deze niet gemist worden in het kader van de leefbaarheid van Eerde.'


Frans vervolgt: ‘We hebben ons drie jaar uit de naad gewerkt en SKIPOV heeft aangegeven dat er geen langdurig uitstel is voor een nieuwe school.’ Verder is hij positief verrast van de plannen van Stichting Vrienden van de Eerdse Kerk. Vanuit de zaal roept een ouder op dat er nú een nieuwe school moet komen. Ze geeft aan dat er al een kind van school is gegaan vanwege astma. Applaus klinkt. 

Verder is er een opmerking, en het verwijt gericht aan het parochiebestuur, dat SHAAK met alles en iedereen gesproken heeft, behalve met de mensen die hier in ons dorp alles regelen. Hoe ver zijn we met de plannen? Is alles al bekonkeld?, klinkt het van een andere toehoorder. 


Wethouder Coby van der Pas heeft het laatste woord. Ze kijkt tevreden terug, maar soms zat ze met gekromde tenen, geeft ze toe. ‘Het was een bewogen avond. Met emotie hebben we een brug geslagen. De leefbaarheid hier in Eerde gaat ons aan het hart. De kerk is een iconisch gebouw. Het kerkgebouw heeft onze ondersteuning als het gaat om het te combineren met een school. We zitten in een verkenningsfase, wat is financieel haalbaar? Belangrijk is dat er een goed plan komt, maar er is haast geboden: de school is op. Wees zorgvuldig, creëer draagvlak, maar maak er haast mee en doe dat hand in hand.’ 


Bij het scheiden van de markt nog een nieuwtjes. Binnenkort kan het excuus ‘ik wist niet hoe laat het was’ weer in de ijskast, want op de vraag vanuit de zaal wanneer het uurwerk terugkomt was het antwoord dat dat binnenkort gaat gebeuren! Henk van de Burgt van de geloofsgemeenschap Eerde laat weten dat ze al veertien maanden klaar zijn en dat voor Pasen de vier uurwerken weer op de toren hangen. 

EERDSE KRANT - 21 maart 2019


Een selfie met… de minister-president!!


In aanloop naar de verkiezingen voor de Provinciale Staten en waterschappen, waarvoor iedereen gisteren naar de stembus kon, was er het programma Pauw & Jinek: De Verkiezingen. In de uitzending van vrijdag waren twee Eerdenaren, Eric van Houtum en Jurre van de Sande, goed in beeld te zien.


Een live-programma op NPO1 op de late avond van Eva Jinek en Jeroen Pauw die praatte met politici, politiek commentatoren, prominenten en de belangrijkste gasten uit het nieuws over de verkiezingsstrijd. Het programma maakte een rondtoer door het land en uitzendingen van donderdag 14 en vrijdag 15 maart kwamen vanuit de CHV Noordkade in Veghel. Eric ‘Koning-Keizer-Adjudant’ van Houtum en Jurre van de Sande zaten in het publiek en waren gedurende de uitzending ‘vol’ in beeld. 


De ochtend erna bellen we met Eric over dit tv-avontuur. “Het was een verrassing voor me dat we naar de uitzending gingen. Jurre was de hele week al mysterieus, hij gaf aan dat we vrijdags naar de ‘grote baas’ zouden gaan. Ik dacht dat hij daarmee Holland Zingt Hazes bedoelde, dat is nu ook. Zitten we donderdagavond naar de uitzending van Pauw & Jinek: De Verkiezingen te kijken, dat was dus de eerste van twee uitzendingen op de Noordkade in Veghel, zei ik nog dat het grappig zou zijn om erbij te zijn. En wat denk je, Jurre had kaartjes kunnen bemachtigen voor de volgende dag. Hahaha! 


Om 21:45 uur moesten we ons melden, om 23:00 uur begon de live-uitzending. Je mag zelf niet bepalen waar je gaat zitten, stoelen worden je aangewezen. Wat blijkt toen de uitzending begon? We zitten vol, vol in beeld! Voor ons zitten ‘de baas’ Mark Rutte, de minister-president en Sybrand Buma, de leider van het CDA, aan de grote gesprekstafel. Die zijn veel in beeld.


Mijn broek heeft een uur lang getrild van de berichtjes en appjes die ik kreeg! Mijn moeder heeft me ook de hele tijd gebeld, maar je mag niet opnemen tijdens de uitzending, dat wordt je ook nadrukkelijk verteld van tevoren. Na afloop wel even contact gehad met haar en ze vond het zo leuk. Ge-wel-dig!!”


En dan die selfie van jou en de minister-president? “Toen de uitzending was afgelopen zei ik tegen Jurre; ik ben effe een selfie maken. Ik ben toen meteen als een dolle naar Rutte gelopen en aan hem gevraagd ofdat ik een selfie mocht nemen. In eerste instantie stelde hij een groepsfoto voor, maar ik zei tegen hem dat ik mijn prive-paparazzi niet bij me had en ik zelf een foto wilde maken. Dat vond hij goed en zie hier het resultaat!” 


Wat. Een. Foto! De redactie van deze krant is unaniem: dé foto van het jaar, nu al! Heb je een zware dag gehad op kantoor, verloren met voetbal of net de bus gemist en moet je een uur wachten, kijk dan even naar die foto en je humeur zal weer positief worden. “Het was zo gezellig”, geeft Eric nog aan. “Het was een soort van huiskamergevoel, heel warm allemaal. Na afloop ook nog lekker wat geborreld, de gasten bleven ook nog eventjes en Jinek en Pauw zijn ook gewoon leuke mensen.”  

EERDSE KRANT - 28 maart 2019


Koninklijke onderscheiding


Burgemeester Kees van Rooij heeft vorige week donderdag op de Technische Universiteit Eindhoven Jo van Ham (66) (foto: Bart Overbeeke) Koninklijk onderscheiden en benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau!       

   

Er is veel waardering voor zowel de beroepsmatige als de vele onbezoldigde werkzaamheden die de Eerdenaar al sinds jaren verricht voor de maatschappij. Als vicevoorzitter van de TU Eindhoven heeft hij gedurende elf jaar op een zeer gedegen, uiterst betrokken en pro-actieve wijze bijgedragen aan de positionering en de profilering van de TU/e. Hij was een stabiele bestuurder die een aantal grote projecten op zeer professionele wijze heeft begeleid. Zijn bijdrage aan bijvoorbeeld het Masterplan Huisvesting van de TU/e was, zeker in de periode van de bouwcrisis, van bijzonder grote waarde voor de universiteit en de stad Eindhoven. Hij heeft een toonaangevende rol vervuld in de ontwikkeling van de TU/e. Hij heeft met zijn visie de toon gezet voor de positionering van de universiteit als een spin in het web in een hoogtechnologische regio. 

De kennis van de TU/e is dankzij hem verbonden met het bedrijfsleven in Brainport en op die manier heeft hij een unieke positie weten te bewerkstellingen voor de TU/e ten opzichte van andere universiteiten in het land. Hij heeft, naast het betrekken van het bedrijfsleven, ook het verschil gemaakt in het aantrekken van andere doelgroepen. Zo heeft hij zich bijzonder ingezet voor het ontwikkelen van beleid om buitenlandse studenten en expats te werven. Dit is niet alleen voor TU/e erg belangrijk maar ook voor de stad Eindhoven en de provincie Noord-Brabant.

Tot de onbezoldigde inzet van Jo behoren onder andere onderstaande activiteiten. Van 2008 tot heden is hij ambassadeur bij Brainport Development N.V., waar hij betrokken is bij de projecten en programma’s die ontwikkeld worden om de regionale en economische structuur van de Brainportregio Eindhoven te versterken. Zijn focus ligt hierbij op onderwijs, de promotie van techniek en de versterking van de keten hightech toeleveranciers. Het betrekken van de jeugd bij het onderwijs is een van zijn speerpunten en hij maakt zich daarom sterk voorgoed en vernieuwend onderwijs op alle niveaus dat aansluit op de vraag en de behoefte uit de markt. De promotie van Brainport onder talentvolle buitenlandse studenten is bij hem in goede en bekwame handen. 

In 2011 stond decorandus, in Maastricht geboren en nu zo'n negen jaar in Eerde wonend, aan de wieg van het project ‘Dutch Technology Week’: een week waarin hightechbedrijven hun deuren openen voor het publiek zodat het publiek ontdekt dat techniek zorgt voor innovatie, maatschappelijk relevant is en bijdraagt aan welvaart en welzijn. Nog steeds is decorandus een zeer actief lid van de klankbordgroep die dit project begeleidt. Van 2012 tot heden is Jo zeer intensief betrokken bij Eindhoven365 en van 2016 tot heden is hij ambassadeur bij philharmonie zuidnederland.


"Toen ik burgemeester Kees van Rooij bij de afscheidsreceptie afgelopen donderdag naar voren zag komen, met de ambtsketen om, dacht ik: die komt niet voor niets", blikt Jo een paar dagen later terug. "Hij hield een leuke toespraak en noemde mij de beroemste man van Eerde. We kennen elkaar niet persoonlijk, maar hij nodigde mij uit om een kop koffie te komen drinken op het gemeentehuis. Ga ik zeker doen. Leuk!"

EERDSE KRANT - 28 maart 2019


Gezelligheid troef in 'dorpsrestaurant'


Eerde aan tafel!


Eerdse inwoners zaten zaterdagavond met elkaar aan tafel. Eerde was omgetoverd tot een groot dorpsrestaurant waarbij twaalf teams van drie personen eenmaal zelf een gang (voor-, hoofd- of nagerecht) moesten maken en tweemaal uit gingen eten. 


Een leuk en geslaagd initiatief van Marsha Claassen, Pleun Ketelaars en Elles Ploegmakers, oftewel Team aan Tafel. “De opzet van de avond: een team bestaat uit drie personen. Elk team maakt één gang; voorgerecht, hoofdgerecht of het nagerecht en serveert deze gang bij een van de teamleden thuis voor twee andere teams. Samen gezellig aan tafel dat is de bedoeling!” En supergezellig werd het! Alle deelnemers waren unaniem in hun oordeel, een teken voor de organisatie om volgend jaar er een vervolg aan te geven. 


Rond de klok van zes uur was de samenkomst van de teams bij De Orangerie op de Vlagheide. De organisatie verwelkomde iedereen en prees de teams dat ze de uitdaging zijn aangegaan. Er werd een toost uitgebracht met een glaasje prosecco en een amuse om de smaakpupillen op gang te brengen. Een van de deelnemende teams is Schaft. Mét hoofdletters en een uitroepteken, zo geven de drie teamleden aan. Bij dezen genoteerd. Het zijn de broers Jeroen en Ruud van Gaalen en Rob Fleskens. Ze hebben al volop praatjes en hebben al uren in de keuken gestaan. Zeggen ze. Maar hebben ze alleen hun gerecht voorgeproefd, of van nog iets meer? Hoe komen ze aan hun teamnaam ‘Schaft’? Rob meteen: Ruud heeft de letters s en a bedacht, Jeroen de letters c en f en ik de h en t!” Duidelijk… Ze zijn er klaar voor om rond de klok van halfzeven hun voorgerecht te serveren.


Op de Willibrordushoek staat kennelijk een file, want twee teams (De Willies en de Buufkes) zijn ietwat verlaat. Met dus een kleine vertraging in het programma. “We moeten de Chinees even bellen dat ze het gerecht ietsjes later komen brengen”, klinkt het (heel zachtjes) bij team Schaft, mét hoofdletters en een uitroepteken.


Iets na halfzeven is dan toch iedereen aanwezig op vier locaties in Eerde voor het eerste gerecht. Bij team Schaft, die hun ‘restaurant’ hebben ingericht in de Capellevelt, schuiven team Ketelaars en team Pappie & Kokkies aan voor het voorgerecht. Terwijl de twee teams aan de prachtig opgemaakte tafel plaatsnemen, is de situatie in de keuken hectisch te noemen. De Bruschetta's met brie staan al een tijdje op tafel, het is wachten op de mosterdsoep. ‘We hebben honger’, klinkt het plagend vanaf de eettafel, terwijl de drie zich in het zweet werken. Na één bord komt er meer structuur in en schept Rob de kommen vol, zorgt Ruud voor de finishing touch en serveert Jeroen uit. Per twee borden. Met Foreigner als goed gekozen voorgerechtmuziek op de achtergrond, Uilenzeik uit Erp als aperitiefje, kan er begonnen worden. 


De tweede gang vangt om kwart voor acht aan. Wie bij wie aanschuift weten de teams niet, alleen hun eigen gemaakte gang weten ze. Huize Ketelaars is een van de vier locaties voor het hoofdgerecht. Daar schuiven naast het gastteam, bestaande uit Wim, Hennie en hun dochter Heike ook team Hupsatee en Pappie & Kokkies aan. Ze krijgen een heerlijk bord tagliatelle met zalm voorgeschoteld. En ook hier is de gezelligheid ruimschoots aanwezig en de wijn vloeit rijkelijk. Nadat iedereen klaar is, vraagt Wil Fiers beleeft ofdat hij nog even wat ‘bankzaken’ mag doen…


Bij een Hofdame van Oiversland is een van de locaties voor de laatste ronde, het toetje. Daar schuiven aan team De Willies en team Ketelaars. Team Dushi’s, het team met Joyce van Brunschot, Kimberly Maas en Romy van Berkel, heeft een mix van nougatine, ijstaart, lemon en cheesecake gemaakt. “We kwamen met een gemiddelde verwachting hier, maar het toetje is boven verwachting en rijkelijk gevuld”, geven De Willes aan. Ook hier een gezellige boel! 


Rond de klok van elfuur verzamelt iedereen zich weer in De Orangerie waar de avond wordt afgesloten. Iedereen komt lekker jolig binnen, verhalen te over. De groepsapp heeft daar mede aan bijgedragen, daar konden de teams gedurende de avond hun belevenissen en foto’s op kwijt. Wat een creativiteit is er te noteren. Zo wordt er een filmpje geplaatst over het voorgerecht. We zien iemand de voorraadkast ingaan en een blik soep van de plank afhalen. Ludiek! Of de reactie op de mededeling van de organisatie dat de poort van De Orangerie vanaf 22:45 uur weer open is; een foto van een fles port, met het onderschrift ‘de port is open’. 


De teamfoto’s blijken uiteindelijk bepalend voor drie prijzen. Team Hupsatee werd derde en kreeg een keukendoek, Tricolore werd tweede en de teamleden kregen ieder een houten deegroller en de winnaars, ze kregen een zilveren garde, werd het team dat ‘gekleed’ ging met felroze sjerpen: Miss en Place. 

EERDSE KRANT - 11 april 2019


Eerde weer ‘bij de tijd’


Bij menig koffiekransje, op straat of aan de bar kwam het onderwerp ter sprake: wanneer komt de klok op de kerktoren terug? Afgelopen vrijdag was het zover, de vier uurwerken hangen weer op de kerktoren.


In september 2017 werden de uurwerken van de toren afgehaald om grondig te worden opgeknapt. Daelemans Klokken en Uurwerken uit Lierop heeft de herstelwerkzaamheden uitgevoerd. Wat is er zoal gedaan: de cijferringen en wijzers zijn glasparel gestraald, geprimeerd en tweemaal afgelakt, daarna aan de voorzijde met gele verf gespoten en verguld met 23,75-karaats dubbeldik toren bladgoud. De verlichting is ledverlichting geworden. De cijferringen zijn op vier plekken op de penanten vastgezet met rvs-draadstangen.


Een aantal maanden later was het werk klaar en konden de uurwerken in principe weer terug worden gebracht. Maar omdat het voegwerk van de toren slecht is, besloot het bestuur van de geloofsgemeenschap de uurwerken pas weer terug te plaatsen nadat het voegen was gebeurd. Zo hoefde er maar één keer kosten te worden gemaakt, omdat bij het voegen de uurwerken weer zouden moeten worden verwijderd. Maar omdat nog niet duidelijk is wanneer dit daadwerkelijk gaat gebeuren, heeft het bestuur het besluit genomen om de uurwerken terug te plaatsen. “We kregen telkens de vraag ‘wanneer komt de klok nu terug’, en niet wanneer de toren wordt gevoegd”, verduidelijkt Henk van de Burgt van geloofsgemeenschap Eerde op de vroege vrijdagochtend (als een hijskraan van Gaffert arriveert) de genomen beslissing. ‘Nu hoeven we niet meer nutteloos naar de kerktoren te kijken’, was er meteen te horen door een blijde Eerdenaar.


Nadat alle werkzaamheden waren afgerond, rond de klok van halfvier, gebeurde de juiste tijd instellen geheel automatisch; de Eerdse tijd is precies dezelfde als die op de atoomklok in het Duitse Frankfurt. Naast de uurwerken werden ook de bolletjes met een verguld kruis teruggeplaatst op de vier kleine dakkapellen. 

EERDSE KRANT - 11 april 2019


Geen voetreis, wel Oiversviltjes van… vilt!


De Oiverskrant kende dit jaar een noviteit: een prijsvraag. Daarom toog afgelopen vrijdag kersverse Oiverskrant-redacteur Ruud van Gaalen, met in zijn kielzog uw redacteur, naar de Busstraat om winnaar Eppo Ebbenn te feliciteren.


De binnenkomst is allerhartelijkst. ‘We gaan naar Rome toe, we gaan naar Rome toe’, zingt Eppo Ebbenn (foto, rechts), als hij de ‘prijzendelegatie’ binnen ziet komen. “We hebben een voetreis naar Rome gewonnen!”, grapt hij tegen zijn vrouw Martina. Het is zijn lucky week, zo blijkt, want Eppo is nog aan het bijkomen van de prijsuitreiking van het tiende BoBus-biljarttoernooi, waarin hij... de eerste plaats behaalde! Is er nog plek op hun schoorsteenmantel? 


Het is geen voetreis, de prijs behorende bij de winnaar van de prijsvraag die in de afgelopen Oiverskrant stond. Daarin stond op de pagina met foto’s ‘uit den ouwe doos’, een foto van de Jeugdheersers in Oiversland in 1976, met daarbij de vraag wie de hofnar is? Het juiste antwoord is Berdien van Dijk. Een aantal inzenders kwam met het juiste antwoord, en dus moest een notaris (Mila van Gaalen) worden gecontracteerd om te bepalen wie uiteindelijk de winnaar werd. “Het werd dus Eppo, toevalligerwijs ook de eerste inzender”, zo geeft Ruud aan.


Naast de eeuwige roem krijgt Eppo ook een leuke prijs: een pakket met een viertal speciaal bieren en viltjes. Die biertjes zullen de kerst waarschijnlijk niet overleven, de viltjes daarentegen wel. “Want”, zo benadrukte de Oiverskrant-redacteur, “de viltjes zijn van vilt en speciaal ter gelegenheid voor deze prijs gemaakt, dus het is een collectors item. En, niet onbelangrijk, ze zijn handgemaakt! Vandaar dat de prijs nu pas kan worden uitgereikt.”


Het is groot feest in huize Ebbenn met deze prijs, daarom krijgen de gasten een biertje aangeboden. Niet zomaar een, maar een door Eppo zelf gebrouwen pilsje, genaamd: ’t Dirds Genot!! Speciaal bieren moet je met beleid en zorg inschenken, anders is er de kans dat je een schuimkraag mist. Daarbij wordt duidelijk dat onze kersverse redacteur nog de nodige ervaring mist, maar dit zal in de komende jaren zeker verbeteren… 


’t Dirds Genot, met een percentage van iets boven de 10%, wordt soepeltjes soldaat gemaakt. Een heerlijk biertje! Volgend jaar weer een nieuwe ronde met nieuwe kansen, de Oiverskrant-redacteur zit al vol met nieuwe ideeën. Een nieuwe traditie is geboren… 


EERDSE KRANT - 18 april 2019


Eerde is een watertappunt rijker


Afgelopen vrijdag is een watertappunt in ons dorp feestelijk geopend. Elke kern) in gemeente Meierijstad, Eerde is de vijfde in de rij, krijgt zo’n watertappunt.


Stichting Meierijstad Gezond Sportief, Rotary Veghel en gemeente Meierijstad hebben gezamenlijk gekozen om in het kader van gezondheid te investeren in JOGG (Jongeren op Gezond Gewicht). Dat doen zij door in iedere kern van Meierijstad een zichtbaar, toegankelijk en aantrekkelijk watertappunt te plaatsen.


Veel van de tappunten komen in de buurt van scholen, speel- en sportplekken te staan, zodat jongeren hun dorst makkelijk kunnen lessen met kraanwater in plaats van met frisdrank. De gemeente Meierijstad kent in totaliteit dertien kernen, waarbij al vier kernen voorzien zijn van een watertappunt. De komende tijd worden er in de overige acht kernen nog watertappunten geplaatst. Eerde was vrijdag aan de beurt. Brabant Water is nauw betrokken bij de realisatie van de watertappunten. Zij plaatsten de week ervoor vakkundig het waterpunt nabij De Brink aan het Antoniusplein. De locatie van de watertappunten is afgestemd in overleg met de buurtadviseurs, en wijk- en dorpsraden. De opening kreeg een feestelijk tintje. Een aantal leerlingen van de basisschool Petrus en Paulus dansten onder leiding van Juf Nathalie de passendans, waarna onder toeziend oog van wethouder Coby van der Pas, Eric Rath van Rotary Veghel en Renate Rijken van Brabant Water, Lune Dortmans de eer kreeg om als eerste haar gekregen drinkbeker te vullen met ‘d’Eerds water’.


“Kantar heeft in opdracht van alle drinkwaterbedrijven onderzoek gedaan naar het gebruik van kraanwater door kinderen in de leeftijd van 4 tot 12 jaar. Het onderzoek laat zien dat kraanwater als een lekkere dorstlesser beschouwd wordt en dat vooral het aanbieden en stimuleren op scholen, in sportclubs en thuis een aandachtspunt is. De watertappunten in Meierijstad en het thema van de Koningsspelen (water drinken) dragen hier zeker aan een steentje bij”, aldus Renate Rijken.

EERDSE KRANT - 25 april 2019


Eerste deel boekwerk oeuvre Bernard van Dam uitgereikt


Op eerste paasdag heeft Stichting Bernard van Dam het eerste geprinte exemplaar van Brabants Dorpsleven van Bernard van Dam uitgereikt aan Ad Latijnhouwers, oud-voorzitter van de voormalige Noord-Brabantse Christelijke Boerenbond (NCB). Die dag was niet toevallig gekozen, 21 april is namelijk de geboortedag van de markante Eerdenaar.


‘Het werk van Bernard van Dam mag niet verloren gaan. Als wij het nu niet doen, dan zal het waarschijnlijk nooit meer gebeuren’, benadrukte de stichting bij de inleiding van de presentatie van het eerste deel van Brabants Dorpsleven, een digitaal boekwerk dat het gehele oeuvre van Bernard van Dam omvat. Het stichtingsbestuur bestaat uit kleinkinderen van Van Dam, te weten voorzitter Ben van Dam, Nard Jansen (secretaris), Regien van der Heijden-van Dam (penningmeester) en bestuursleden Ans van Tilborg-Jansen en Ansel van Dam.


Bernard van Dam, geboren in Eerde in 1881 en gestorven in 1958, was een markant persoon die zijn tijd ver vooruit was. In september van het vorig jaar was er, in samenwerking met werkgroep Eerdelogie en de dorpsraad, samen met pastoor Willenborg een tentoonstelling van zijn werken te zien. Dat werd een overweldigend succes. Voor de familie van Bernard de aanleiding om een stichting op te richten en al zijn werken te bundelen en zo vast te leggen voor de eeuwigheid.


Dat ‘bundelen’ is gegoten in de vorm van een digitaal boekwerk dat te downloaden is of in geprinte vorm besteld kan worden via de website www.bernardvandam.com. Vele tekeningen en verhalen zijn in het bezit van de familie, zo veel zelfs dat ze er van schrokken. Ook in andere archieven werd gesnuffeld en leverde vele werken op en ook cultuurhistoricus Gerard van Rooijakkers heeft vele materialen. Hij is dan ook nauw betrokken bij het samenbrengen van alle materialen. Een enthousiaste Rooijakkers (‘toevallig’ ook op dezelfde dag jarig als Bernard van Dam, er werd daarom Het lang zal hij leven gezongen voor hem) nam de aanwezigen in de Eerdse kerk mee naar wie Bernard van Dam was: ‘Onze opa heeft nooit gewerkt’, was een opmerking van een van zijn kleinkinderen. Bernard was dan ook niet de definitie van werken op het Brabantse land, hij was meer een flierefluiter. Echter, met veel discipline en hard werken had hij een dagtaak aan het schrijven over en illustreren over het leven toen. Hij paste niet in het stramien, hij was uit het nest gevallen. Al was dat niet letterlijk, omdat hij altijd in Eerde is blijven wonen. Via zijn verhalen en tekeningen waren andere boeren in Nederland op de hoogte. In de jaren ’30 kwamen bij wijze van spreken boeren niet hun erf af.’


Als opener van de presentatie had Martijn van Dam tekst en uitleg gegeven over de nieuwe website van de stichting. Zijn doel was om een duidelijke site te creëren en hoe de nieuwe generatie te bereiken.


Het eerste boekdeel heeft als thema landbouw, er volgen nog zeven delen meer die worden gepresenteerd op drie verschillende tijden. Dat zal gebeuren op 20 juni in Veghel, op 24 september in Gemert en op 29 november (de sterfdag van Bernard) weer in Eerde. 

EERDSE KRANT - 2 mei 2019


Een tweetal activiteiten op Koningsdag 2019 in Eerde: een fietstocht en een spelletjesochtend voor schoolkinderen waarbij echte d’Eerdse Dollars konden worden verdiend. 


Jimmy van Riel, Sjir van der Hofstad, Marijn van Deursen en Anne-Celeste de Kruijff hebben samen met vrijwilligers een leuke ochtend voor de Eerdse schooljeugd georganiseerd op Koningsdag. Eerde was omgetoverd tot een groot casino en de zes groepjes kregen een startkapitaal aan d’Eerdse Dollars mee om door middel van allerlei spelletjes onderweg met een zo groot mogelijke winst weer huiswaarts te keren. Het schijnt dat die d’Eerdse Dollars momenteel meer waard zijn dan bitcoins, dus er werd fanatiek gestreden.


Een van de spellen vond op het Zandvliet plaats. Daar stond de groepjes een heuse zeepkistenrace te wachten. Een mooi parcours was uitgezet. Technisch vooral, want het was draaien, slalommen, objecten (waterflessen) aantikken, en vooral snelheid was belangrijk. Want lukte het binnen de twee minuten en twintig seconden, dan kreeg elk groepje sowieso 125 dollar. Kassa dus! Maaar… werden waterflessen omvergereden, dan kostte dat per fles telkens vijf dollar. En, als een soort superbonus, is er nog 125 dollar voor de snelste groep. 


Het zeepkistenraceparcours was op het laatste stukje van het Zandvliet. Normaliter een rustig stukje weg waar voertuigbewegingen op een hand te tellen zijn. Pech voor Fédrique de Kruijff, de spelbegeleider van dienst, dat het waarschijnlijk de drukste zaterdagochtend in de historie van die weg was, want meermaals moest hij de waterflessen (het parcours besloeg de volle breedte van de weg) aan de kant zetten in verband met passerende auto’s. Groep Roze arriveert bij het spel, ze hebben er duidelijk zin in. Aandachtig luisteren ze naar de uitleg van Fédrique hoe het parcours moet worden afgewerkt. Hun eerste poging is al meteen snel, ze leggen met gemak het parcours binnen de ‘125 dollar-tijd’ af.  Er wordt wat aan fine tuning gedaan, en na weer een ‘3-2-1-start’ vliegen ze werkelijk over het parcours. Een supertijd wordt genoteerd, namelijk 57 seconden! Dat bleek later ook de allersnelste tijd te zijn. Zou de toptijd mede zijn gerealiseerd door luidde aanmoedigingen van het groepje supporters dat aan de andere kant van de sloot stond…?


In de Boomstraat was het spel Zoek de verschillen. Er stond een tafel vol met attributen, die moesten de groepjes goed in hun geheugen prenten. Na een paar minuten moesten ze even wegkijken en werd er door spelbegeleider Romy van Berkel een aantal dingen veranderd. Zoals de appel en banaan die worden omgedraaid en een klein bord wordt een groot bord. Daarna moeten ze de tien verschillen opsommen die dan weer de nodige dollars opleveren. Eén groepje had pech. Zij moesten niet tien, maar elf verschillen zoeken! De tafel stond namelijk onder een grote boom, en in die boom zat een duif. En laat die duif nu net… flats! Desondanks weten ze alle verschillen te vinden.


Op het grasveldje achter de Busstraat was het spel Kubb. Een oud-Vikingsspel, waarbij eerst drie paaltjes moesten worden omgegooid met houten stokjes waarna ‘de Koning’ zelf aan de beurt was. Een lastig spel, zo ook voor Groep Blauw. Spelbegeleider Marijn van Deursen kneep af en toe een oogje dicht, maar het lukt ze net niet binnen de zes pogingen die ze telkens krijgen. Dat is balen…


En dan hebben we nog Jimmy ‘de lopende roulettetafel’ van Riel. De groepjes konden 50 dollar inzetten en gokken op kop of munt. Bij goed raden krijgen ze 100 dollar terug, bij een fout antwoord zijn ze hun geld kwijt. Groep Geel gokte op ‘kop’, en het werd… kop! Grote vreugde alom.


Begon de ochtend een beetje druilerig, bij prijsuitreiking in de Pastorietuin scheen de zon. In Groep Roze zaten de beste gokkers, zij verzamelden de meeste d’Eerdse Dollars, namelijk 1165. Groep Geel had er 1085, Groep Groen 1015. Groep Wit kwam huiswaarts met 965 dollar, Groep ‘mét slechts vier kinderen’ Rood had 815 dollar gewonnen en Groep Blauw 760 dollar. 


‘Weer of geen weer, we zijn er weer!’ Een uitspraak van een van de acht die hards die de mindere weersomstandigheden trotseerde, want de weersvoorspellingen waren niet zo gunstig voorafgaande aan de jaarlijks fietstocht op Koningsdag. Het viel achteraf allemaal reuze mee, er is ooit met sneeuw gefietst tijdens de feestdag, zo werd bij het vertrek gemeld. Vertrekpunt en eindpunt was als vanouds Den Binnenhof. ‘Een groepje achterblijvers heeft een partijtje biljart gespeeld en een aantal aanwezige dames hebben gekeken naar de uitzending op tv van het bezoek van het koninklijk paar aan Amersfoort. Na afloop van de fietstocht werd er nog wat nagebuurt. Al met al een gezellige rustige ochtend’, zo laat Den Binnenhof-coördinator Antoinette van de Laar weten.

EERDSE KRANT - 16 mei 2019


Het Bankje


Op misschien wel het mooiste plekje in de Eerdse bossen staat een (houten) bankje, met uitzicht op een stuk heide, waar in de zomer Drentse heideschapen grazen. Omringd door bossen, fluitende vogels en de gezonde geur van boslucht dé ideale plek om, onder het genot van verse koffie met iets lekkers, een ‘Eerdenaar’ te interviewen over een (actueel) onderwerp.


Hij is lid van het eerste uur. Vijftig jaar geleden zag Blaaskapel De Bergtoeters het levenslicht. Ter gelegenheid van dit jubileum is Bert van Boxtel (76) de gast op het bankje.

 

“Elke repetitie bij fanfare De Echo der Bergen ging het erover: ‘Zullen we een kapel oprichten?’ De muziek was in opkomst. Ze vroegen mij ofdat ik mee wilde doen, ik speelde toen alt en dat is een mooi instrument om begeleiding te blazen. In 1969 zijn we dan gestart. Bernard van Dam was toen de voorzitter van de fanfare, en die vond het geweldig maar het mocht geen concurrent van de fanfare worden, zo gaf hij aan. Maar het heeft altijd goed samengegaan. Het is ook geen vereniging met statuten en zo, het is gewoon een clubje.”

 

Vele leden van de Bergtoeters waren dus ook lid van fanfare De Echo der Bergen. “Jammer dat de fanfare niet meer bestaat, maar ze hebben een goed alternatief”, zegt Bert die geboren is in Nijnsel. En toeval of niet, de Eerdse fanfare is met de fanfare uit Nijnsel samengegaan tot wat nu Muziekvereniging Meierijstad is. “Ik wilde in Nijnsel bij de fanfare, maar onze vader zei dat ik dat niet mog, omdat we gingen verhuizen naar d’Eerd. ‘Je moet maar in d’Eerd bij de fanfare gaan’, zei hij. In 1954 zijn wij met ons gezin hier in Eerde op de Corridor komen wonen en ben ik bij de fanfare en ook later bij de blaaskapel gegaan.”

 

Welk instrument bespeel je? “Eerst heb ik een tijdje alt gespeeld, daarna en nu nog steeds de hoorn. Alles blaast vooruit, de hoorn blaast achteruit en zit midden in het orkest. Je krijgt daardoor effecten van achteren. Een prachtig instrument, maar niet populair. Waarom bijvoorbeeld wel een trompet? Die staan voorop! Het karakter van de mens zie je terug in het instrument”, geeft Bert de vergelijking aan die je ook vaak ziet met een hond en zijn baasje. En ook in dit geval klopt het, bescheidenheid siert de mens. Ook nog grappig om te noteren: “Ook onze dochter Ellen speelt hoorn, zij vindt het ook een fantastisch instrument.”

 

Het is warm tijdens het interview, daarom heeft Bert zijn toch wel zo kenmerkende hoedje op: “Dat is ter bescherming van mijn oren tegen de felle zon. Die heb ik vroeger verbrand. Een collega van die andere kapel waarbij Bert ook ruim dertig jaar lid is van geweest, de hofkapel, komt ‘toevallig’ met de hond langs gewandeld. Die moeten nog even geduld hebben…

 

“De eerste twintig, dertig jaar hebben we vele successen gehad. Zo zat de Brink altijd vol als we rond Nieuwjaar een concert gaven. Ook toen het carnavalsgebeuren in ons dorp nog in de kinderschoenen stond, deed de blaaskapel actief mee. In Zijtaart was er vroeger een muziekweekend, de tent zat altijd stampvol. Wij zaten een keer in het voorprogramma. We speelden als één na laatste. Na ons kwam de hoofdact, zeg maar de populairste kapel die het weekend afsloot. Maar wat stond er daags erna in de krant? De Bergtoeters uit Eerde stal de show!”

 

Bert is de oudste van de blaaskapel. De nestor dus? “Als je het alleen over de leeftijd hebt wel. Maar niet als je het hebt over iemand die het initiatief neemt of de leiding heeft. Dat is het karakter, hè.”

 

“Muziek maken doe je met gevoel. Doordat je elke week met elkaar muziek maakt leer je elkaar ook kennen. Je hoeft ook geen universitaire opleiding te hebben gevolgd, je kunt bouwvakker zijn en toch samen muziek maken. Dat is het mooie er van. We zijn altijd een hechte groep geweest. Ik ben er ook altijd op de receptieavonden. Ook al had ik het eerst nog zo druk thuis, ik was er. Je hebt dan ook geen tijd om aan de problemen te denken, je moet opletten. Het is ook een stukje ontspanning. Zo’n soort muziek maken wij ook, noem het lichte en ontspannen muziek”, geeft Bert tot slot aan.

 

Bij een gouden jubileum hoort een feestje? “Jazeker! Dat feestje vindt aanstaande zaterdag plaats in café-zaal ’t Hooghuys. Iedereen is van harte uitgenodigd voor deze jubileum-avond vanaf 20:30 uur.”

EERDSE KRANT - 16 mei 2019


Koninklijke onderscheiding


Burgemeester Kees van Rooij heeft tijdens de open dag van Natuurwerkgroep De Eerdse Bergen Henk Biemans (71) Koninklijk onderscheiden en benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau! 


Henk ontving de onderscheiding vanwege de waardering voor de vele vrijwillige werkzaamheden die hij al jaren verricht voor de Eerdse gemeenschap. Henk is al vele jaren zeer betrokken bij de natuur in de omgeving van Eerde. Zo is hij al ruim twintig jaar een zeer gewaardeerd vrijwilliger van Staatsbosbeheer en binnen de Eerdse bossen is hij actief als natuurbeheerder en verricht hij onderhoudswerkzaamheden, controleert hij afrasteringen, ruimt hij zwerfafval op en voorziet hij bezoekers van informatie. Daarnaast is de Eerdenaar al vanaf 1986 actief in het wildbeheer. 


‘Henk is medeoprichter van de Stichting Natuurwerkgroep De Eerdse Bergen en op dit moment actief als vrijwilliger, deskundig bestuurslid en betrokken natuurbeschermer. Henk is een ware verbinder, een rustig man die achter de schermen actief is. Met name zorgt Henk voor de inwendige mens, zoals soep en worstenbroodjes op de zaterdag, als vele vrijwilligers in de Eerdse bossen aan het werk zijn. De stichting plukt de vruchten van tien jaar inzet, mogen er nog vele lustrums volgen. Het delen van kennis richting jong en oud, het werven van (sponsor)gelden, het verrichten van hand- en spandiensten binnen de natuurtuin: dit alles en nog veel meer doet meneer met veel passie en inzet. Niets is mooier dan op de Eerdse Bergen te worden gehuldigd’, sprak de burgemeester terwijl hij samen met Henk en zijn vrouw Marij op een berg zand staan dat afkomstig is uit het gebied.  


Van 2001 tot en met 2011 was Henk betrokken bij de restauratie van de Eerdse molen. Hij was in die periode onder andere lid van de bouwcommissie waarin hij onder meer de schakel vormde tussen bestuur, bouwteam en vrijwilligers. ‘Hij heeft er dag en nacht aan meegebouwd’, zo sprak de burgemeester. 

EERDSE KRANT - 16 mei 2019


Opening Natuurtuin


Tijdens de open dag van natuurwerkgroep De Eerdse Bergen, waarbij ze ook hun 10-jarig jubileum vierden, werd door burgemeester Kees van Rooij samen met oud-wethouder Annemieke van de Ven en Henk van Berkel de Natuurtuin officieel geopend door het in werking stellen van een waterpomp. Onder grote belangstelling stroomde het eerste water via een waterval van uitgeholde boomstammen naar beneden. Een aantal kinderen lieten hun zelfgemaakte bootjes van bladeren meevaren. Diverse kraampjes met betrekking tot de natuur stonden her en der uitgestald in de tuin, de kinderen waren vooral geïnteresseerd in de prachtige grote en kleine uilen en een torenvalk. 


Naar boven

Eerdse AGENDA

Aanmelden via: redactie@eerdsekrant.nl


Dagelijks t/m 1 juli 2020

Eerdse kerk open

10:00-17:00 uur


8 juni 2020

Bibliotheek

Den Binnenhof

10:30-11:30 uur


11 juni 2020

Bernhoven - Bloedprikdienst

Den Binnenhof

08:15-08:45 uur

(uitgesteld tot nader order, vanwege het coronavirus. Den Binnenhof is

t/m 1 september gesloten)


27 & 28 juni 2020

Eerdse MidZomerNacht Quiz

16:00 uur

(Gaat niet door, vanwege coronavirus)


4, 5 en 6 juli 2020

Kermis Eerde

(Gaat niet door, vanwege coronavirus)


7 juli 2020

CV De Oivers - Ophalen Oud Papier


19 september 2020

Autodocumentatiebeurs

De Brink Eerde

09:00-14:00 uur


26, 27 en 28 september 2020

Toneelvereniging Eerde -

Boer Dumpt Vrouw

De Brink Eerde


23, 24 en 25 oktober 2020

Theaterkoor Stem -

Vlucht naar de Vrijheid

De Brink Eerde

Aanvang 20:00 uur

(23 en 24 oktober)

Aanvang 16:00 uur (25 oktober))


Eerdse KRANT

De Stelling

Eerdse KRANT

Archief

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Accepteren" te klikken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies.

Accepteren